cum protejam plantele

Cum să protejăm plantele de boli sau frig

Bolile plantelor și paraziții fac obiectul unor lupte specifice; dar există și alte agresiuni care afectează speciile cultivate, precum frigul, seceta, vântul sau animale precum păsările și pisicile. Pentru a evita aceste amenințări și pentru a nu compromite recolta, iată câteva modalități de a proteja plantele.

Cum să protejezi plantele de frig

Rusticitatea unei plante indică capacitatea acesteia de a rezista la condiții climatice extreme, dintre care frigul este componenta principală. O plantă definită rustică este capabilă să reziste la temperaturi de iarnă sub 0°C.

Pe lângă citirea termometrului, vântul și umiditatea slăbesc plantele. Din acest motiv, conceptul de „temperatura percepută” se aplică și speciilor de plante.

Umiditatea aerului este mai greu de combatet. Pentru plantele sensibile la umiditate, cum ar fi cactușii, este mai bine să alegeți un loc bine ventilat, deoarece mișcarea aerului elimină umiditatea, în timp ce pentru a combate friguleste posibil să acționați în moduri diferite.

Alegeți locația plantelor în grădină

Într-o grădină, unele poziții sunt mai ferite de frig, vânt și soare decât altele. A profita de aceste diferențe, pe de altă parte, este unul dintre principiile permaculturii.

De exemplu, este posibil să folosiți peretele unei fațade care noaptea returnează căldura absorbită în timpul zilei, sau să acoperiți pământul din jurul unei plante cu pietricele pentru a reține căldura.

Instalați o plasă de vânt

Vântul are adesea efecte negative asupra plantelor. Acțiunea sa accelerează evaporarea apei prin frunze, răcește și usucă speciile de plante. Plasarea unei plase paravent in jurul balconului, terasei sau in pozitia dorita in gradina este esentiala pentru a proteja plantele deosebit de expuse.

Protejarea plantelor

Plantele în ghiveci pot fi așezate pur și simplu sub acoperire; in acest caz suporturile de plante cu roti sunt practice pentru mutarea ghivecelor grele. Speciile de plante rustice (care rezistă mai bine la frig) pot fi protejate prin gruparea lor în fața unui perete, ferit de curenți.

O seră echipată cu un mic încălzitor suplimentar cu funcție anti-îngheț vă permite să protejați în condiții optime citricele, măslinii, palmierii, cameliile sau rododendronii.

Bulbii plantelor fragile cu bulbi (dalii, gladiole, trestie) și toți bulbii de vară nerustici trebuie săpați și depozitați într-o cameră neîncălzită, ferită de îngheț.

Acoperiți plantele iarna

Plantele perene trebuie acoperite cu un strat de paie sau frunze moarte de cel puțin 20 cm înălțime. Pentru a preveni ca acest mulci să sufle în vânt, acoperiți-l cu ramuri sau plasă de sârmă.

Acoperirea plantelor veșnic verzi cu o țesătură sau cearșaf de protecție este o metodă eficientă de a câștiga 2 sau 3°C. Prin dublarea sau chiar triplarea acestei țesături, puterea de izolare poate fi mărită.

Înfășurați trunchiurile de eucalipt, măsline și banane cu plasă de sârmă și umpleți spațiul marcat cu frunze moarte, fără a le apăsa. De asemenea, puteți proteja trunchiul cu un covor de paie, stuf sau papur țesut, pe care să îl așezați în jurul arbustului și să îl fixați cu o frânghie sau plasă de sârmă.

Protejați plantele de frig cu o cearșaf

Partea superioară a arbustului trebuie acoperită cu o folie de protecție pentru iarnă. Aveți grijă deoarece așezarea foii poate provoca deteriorarea ramurilor sau mugurilor fragili. Puneți mulci la baza arbuștilor tineri pentru a le proteja rădăcinile.

Când acoperiți plantele în ghivece sau jardiniere, nu uitați să înfășurați și recipientul (ladă de lemn, teracotă sau ghiveci de plastic), mai ales dacă planta este veșnic verde. De fapt, acest tip de plantă rezistă mai puțin bine la frig decât plantele de foioase. Protecția cu carton sau folie cu bule este la fel de valabilă.

Evitați udarea plantelor iarna. Ele rezistă mai bine la frig în sol uscat decât în ​​sol umed.

Similar Posts