buretele de bucatarie

Cât de des să schimbi buretele de bucătărie

Buretele folosit pentru a spala vase, rafturi si aragaz poate deveni un adevarat recipient pentru germeni si bacterii. Să aflăm cum să-l dezinfectăm, cum să-l folosim corect și când să-l aruncăm

Buretele de bucatarie este unul dintre cele mai folosite accesorii zilnic pentru a curata vesela, tacamurile, plansele de taiat, dar si rafturile si aragazele. Folosirea prelungita, insa, fara o dezinfectare periodica temeinica, poate duce la acumularea de germeni si bacterii. 

Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Cum să-l dezinfectăm? Și cum îți dai seama că a sosit momentul să-l arunci? Să aflăm.

Recipient de burete de bucătărie pentru germeni

Folosit și refolosit în fiecare zi, buretele de bucătărie absoarbe murdăria și reziduurile alimentare și devine cu ușurință un adevărat recipient pentru germeni. În plus, porozitatea și materialul tipic al bureților se pretează să devină un habitat perfect pentru bacterii. Aceștia din urmă găsesc în umiditatea buretelui mediul favorabil pentru a se dezvolta. Sa dam cateva exemple: cu buretele de bucatarie cureti o farfurie murdara de carne si tesatura colecteaza microorganismele prezente in sucul acestui aliment. Apoi, cu același burete, cureți aragazul și intră în pori reziduuri de mâncare încrustă, fie că este vorba de sos, ouă, pește etc.

Dacă buretele nu este dezinfectat în mod corect, agenții patogeni vor prolifera și se vor răspândi pe alte suprafețe (cești, rafturi, oale, tacâmuri etc.)

Cum se dezinfectează buretele de bucătărie

Buretele de bucătărie poate fi dezinfectat în diferite moduri:

  • scufundarea și spălarea acesteia într-o soluție de apă și înălbitor în aceleași cantități. Lăsați buretele în interiorul loțiunii și clătiți bine cu apă și săpun de vase și lăsați să se usuce la aer.
  • pune buretele in cuptorul cu microunde, intr-un vas cu apa si aduce la fierbere (ai grija sa nu fie un burete uscat sau care contine particule de metal)
  • Puneți buretele în mașina de spălat vase pe un ciclu de căldură mare care va ucide toți microbii

Cum să folosiți corect buretele de bucătărie

Buretele trebuie întotdeauna stoars și dezinfectat după fiecare utilizare. Ideal ar fi, însă, să ai doi bureți diferiți, unul pentru mâncare, celălalt pentru rafturi și sobe. Alternativ, puteți înlocui buretele în aceste două moduri:

  1. optați pentru a utiliza hârtie de unică folosință sau prosoape de hârtie cu spray dezinfectant
  2. utilizați cârpe din microfibră care sunt mai ușor de spălat (chiar și în mașina de spălat vase sau în mașina de spălat rufe) și nu permit proliferarea germenilor și bacteriilor

Când să arunci buretele de bucătărie

Buretele de bucatarie trebuie aruncat atunci cand – in ciuda dezinfectarii – continua sa emane un miros urat si cand incepe sa se deterioreze si sa piarda bucati.

Similar Posts