plante anti tantari

Cele 9 plante anti-tantari care iti vor salva vara

Unul dintre cele mai enervante lucruri despre vară este sosirea țânțarilor odioși. Dar, din fericire, există câteva plante care ne permit să le ținem departe de casele, terasele și curțile noastre. Afla care dintre ele!

Plante anti-tantari pentru gradini si terase

Plantele anti-țânțari au o aromă plăcută pentru noi, dar sunt capabile să enerveze și să respingă insectele.

În primul rând, merită să ne amintim că larvele de țânțari cresc în apă stagnantă, deși în cantități mici. Farfurioarele, bazinele pentru vâsle sau castronul animalului dvs. devin locul ideal pentru femelele de țânțari pentru a-și depune ouăle.

Prin urmare, primul nostru sfat este să verificați în mod regulat aceste recipiente, încercând să le goliți sau să schimbați frecvent apa din interiorul lor.

Larvele sunt vizibile cu ochiul liber la suprafață, unde înoată până se transformă în pupe și apoi în țânțari adulți.

Toate plantele enumerate mai jos sunt foarte utile pentru efectele lor repelente și, mai presus de toate, sunt o soluție ecologică , practică și decorativă a problemei.

1. Muscata anti tantari sau muscata de lamaie

Pelargonium citrodorum are o aromă puternică de lămâie. Este o planta care creste bine in ghivece si jardiniere, necesitand soare direct si udari mai putin frecvente decat muscatele traditionale care sunt cultivate in principal pentru florile lor.

Acest soi are flori roz sau violet și crește mult mai înalt.

Le poti planta langa masa de terasa, intr-o jardiniera de pe balcon sau in afara ferestrelor sau sa pui cateva crengute intr-un pahar cu apa langa tablia patului tau.

Pe lângă faptul că profitați de efectul său repelent, veți obține butași pentru a crea noi plante.

2. Lemongrass

Cymbopogon citratus este o plantă din familia Poaceae din care se extrage uleiul esențial cunoscut sub numele de lemongrass.

Pentru a-l crește, nu ai nevoie decât de un ghiveci mare, să-l udați în mod regulat și să-l protejați în perioadele mai reci dacă locuiți într-o zonă cu ierni aspre.

Este foarte decorativ, fie in gradina sau langa un iaz sau intr-un ghiveci de pe terasa.

Daca te hotarasti sa-l cresti in ghiveci, tine minte ca va fi usor sa-l imparti tinand cont ca bulbul sau este asemanator cu cel al cepei, desi mai inalt si mai lat.

3. Busuioc

Busuiocul (Ocinum basilicum) este una dintre plantele cele mai cunoscute pentru proprietățile sale respingătoare pentru țânțari și alte insecte. Desi cea mai cunoscuta varietate este cea cu frunze mari (cu care pregatim pesto) si cea cu frunze mici, cel mai bun anti-tantari este busuiocul cu lamaie .

Poate fi cultivat în pământ, în ghivece și jardiniere. Are nevoie de soare direct si de udare abundenta, aproape in fiecare zi daca sunt in recipiente de capacitate mica.

Frecându-l pe picioare și pe brațe, vei fi protejat de mușcăturile enervante de țânțar.

4. Catnip

Dacă ai o pisică, este foarte probabil să cunoști deja această plantă. Nepeta cataria sau menta pentru pisici este cultivată de obicei în recipiente mici, iar felinele o roade pentru a se purifica.

Ei bine, pare incredibil, dar catnip-ul este și o plantă anti-țânțari și, mai presus de toate, nu are nevoie de un recipient de mare capacitate pentru a crește. Puteți folosi ghivece și jardiniere mici pentru balcon pentru a proteja ferestrele sau puteți plasa jardiniere în jurul mesei dacă țânțarii sunt obișnuiți să vă muște picioarele.

5. Alte plante anti-tantari: dafin, iasomie, lavanda, melisa si cimbru.

Pe lângă cele pe care vi le-am prezentat deja, mai putem include și dafinul și iasomia printre plantele anti-țânțari . Deoarece acestea sunt plante care cresc în copaci, vă recomandăm să le creșteți în pământ sau în jardiniere mari, eventual plasate lângă foișor sau șezlong.

În cazul iasomiei, poți culege o mână de flori la amurg, exact când încep să se deschidă, și să le aduci în casă pentru a te proteja de țânțari și a te bucura de aroma sa incredibilă.

Un alt aliat în cruciada noastră împotriva țânțarilor este lavanda. Se dezvoltă bine în ghivece și jardiniere, pe care le putem așeza pe balcon și, de asemenea, în interioare foarte luminoase. Este o planta care nu tolereaza stagnarea apei, de aceea trebuie prevazuta cu un substrat bine drenat si irigare moderata.

Încheiem cu alte două plante cu o aromă intensă de citrice: melisa, care necesită foarte puțină îngrijire, și cimbru de lămâie, ideal pentru protejarea balcoanelor foarte însorite. Cimbrul iubește soarele și udarea moderată.

Dacă, totuși, ai decis să scapi de țânțari refugiindu-te în vacanță, poate fi util să afli cum să udați plantele atunci când ești în vacanță (chiar și doar în weekend) sau cum să alegi o plasă de țânțari.

Similar Posts