Creșterea hibiscusului: cele mai frecvente probleme care pot apărea și cum să le vindeci
Flori mari, colorate și inconfundabile: plantele de hibiscus sunt printre cele mai frumoase care revin în fiecare an pentru a colora balcoanele și grădinile vara. De asemenea, sunt destul de rezistente și ușor de crescut, dar chiar și ei pot cădea victime ale unor boli sau pot avea probleme de creștere . Să vedem împreună cele mai comune și posibile tratamente.
Cum să înțelegeți dacă hibiscusul este bolnav
Pentru a înțelege dacă planta noastră de hibiscus este bolnavă, uitați-vă la starea generală a frunzelor și florilor: atunci când acestea nu par a fi foarte puternice și turgente, ci mai degrabă sunt lipsite de energie și par să se ofilească și să se învârtească , este necesar să intervină.
În perioada cea mai caldă , deși soiurile de hibiscus cultivate în mod obișnuit sunt foarte rezistente la soare și la perioade limitate de secetă, este probabil ca problema să poată fi rezolvată prin udarea bine a plantei. Iar atunci când trebuie să vă recuperați dintr-o situație de lipsă de apă, trebuie să udați încet și foarte abundent , pentru a oferi pământului uscat timp să absoarbă încet apă din nou, asigurându-vă întotdeauna că există un bun drenaj din orificiile de drenaj. a ghivecelor și că în plantele de pe pământ nu se formează un bazin de apă stătătoare. Stagnarea apei, de fapt, este dăunătoare acestor plante.
Boli care pot afecta hibiscusul
Jeffry Surianto/Pexels
Pe lângă problemele de irigare, se poate întâmpla ca planta să se îmbolnăvească din cauza unor boli ale solului sau apariției paraziților. Iată câteva cazuri mai frecvente de luat în considerare.
- Uscăciunea apicală sau circumscrisă (în engleză, boala de dieback ): când întreaga plantă este în regulă, dar doar o ramură este ofilită și irosită, atunci s-ar putea să ne confruntăm cu această problemă. De obicei, acestea sunt ciuperci sau bacterii care au intrat în plantă de la o rană, chiar și doar crengi rupte. Alteori, floarea s-a ofilit, dar nu a căzut, rămânând în schimb legată de plantă și provocând putrezirea tulpinii (de obicei în condiții de umiditate ridicată care favorizează întotdeauna proliferarea ciupercilor și bacteriilor).
În aceste cazuri, identificați piesa afectată de problemă, luați foarfece cu lame foarte ascuțite care vor trebui sterilizate și tăiați piesa deteriorată. Poate începeți de unde ramura este deteriorată și faceți alte tăieturi progresive până găsiți primul lemn sănătos și opriți-vă acolo. Nu uitați întotdeauna să curățați lamele cu alcool înainte de fiecare nouă tăietură pentru a nu răspândi infecția. Dacă tăietura este pe o ramură mare cu un diametru expus semnificativ, puteți acoperi rana și cu rășini curative speciale pentru plante. - Boala ofilită : frunzele ofilite sunt prezente în întreaga plantă, iar administrarea de apă nu schimbă nimic. Uneori este identificat ca putregaiul rădăcinilor, dar numai pentru că unele ciuperci se dezvoltă în sol și apoi intră în plantă prin rădăcini. De obicei, frunzele unei plante afectate de această boală, ceea ce face ca exemplarul să fie incapabil să asimileze substanțele nutritive (ciuperca, de fapt, afectează sistemul capilar), nu devin galbene sau maro, ci rămân verzi și își pierd vigoarea.
Este o afecțiune ceva mai dificil de vindecat, dar se poate încerca în felul următor:
1. Feriți planta de soarele cel mai puternic , asigurând doar o poziție luminoasă, dar nu sub razele directe
2. Pulverizați apă pe frunze și numai dacă solul este uscat, chiar si pe el putin mai abundent dar fara a exagera
3. Scoateti toate frunzele galbene, dar nu si cele verzi chiar daca sunt ofilite. Nici măcar nu trebuie să tăiați ramuri.
4. Continuați să pulverizați apă pe frunze, pe toate părțile, în fiecare zi. Ai răbdare, uneori durează câteva luni sau mai mult pentru a fi sigur că ai recuperat planta. 5. Puteți aplica și
produse din ulei de Neem pe sol, care ajută împotriva anumitor ciuperci și agenți patogeni.
Alte conditii posibile
Scot Nelson/Wikimedia Commons
Totuși, putem observa și alte semne pe hibiscusul nostru, cum ar fi:
- frunze pete negre cu margini galbene. Aceasta este vina unor agenți patogeni larg răspândiți care se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată. Pentru a preveni acest lucru, evitați udarea prea des și asigurați expunerea și ventilația corespunzătoare a plantei.
- insecte soltar : micile concrețiuni albe trebuie îndepărtate imediat cu mâna, aruncându-le în altă parte (fără a le scăpa pe pământ sau pe alte părți ale plantei). Imediat după aceea, planta este tratată cu produse anti-cocenă sau cu ulei de Neem conform instrucțiunilor producătorului.