ce plante sa alegi pentru balcon

Cum să alegi plante pentru a ascunde balconul

Pentru cei care nu au norocul să trăiască printre verdeață sau să dețină o grădină în care să se relaxeze pe timpul verii, balcoanele pot reprezenta priza spre exterior și oaze în care să se odihnească și să se dedice unor activități în aer liber. Cand gradina nu este acolo, balconul este mobilat: in oras devine esential sa poti proteja intimitatea acestor spatii. Să vedem împreună câteva sugestii pentru a-ți ascunde balconul de privirile indiscrete.

Cum să ai intimitate pe balcon

Fie că este expus la stradă sau la o curte interioară, balconul este de obicei ușor vizibil din exterior atât de trecători, cât și de proprietarii de condominii înșiși sau din clădirile din apropiere. Pentru cei care apreciaza confortul locuirii in oras dar totusi doresc sa se poata bucura de un spatiu privat exterior ferit de privirile indiscrete, solutia este sa creeze bariere care sa ascunda balconul de vederea vecinilor .

Cum să păstrezi intimitatea și să ascunzi balconul de privirile indiscrete? Există multe opțiuni disponibile pentru a realiza acest lucru:

  • instalați copertine;
  • folosiți umbrele și pânze de umbră;
  • instalați sau măriți garduri și despărțitori;
  • creați cabine în aer liber adăpostite;
  • adăugați separatoare, jaluzele, arelle și ecrane de confidențialitate;
  • aplicați grile sau garduri vii artificiale.

Cu toate acestea, aceste intervenții trebuie deseori să respecte reglementările condominiale și includ adesea limite în modificarea spațiilor comune, nevoia de autorizații prealabile sau respectarea unor linii directoare speciale pentru a menține uniformitatea și decorarea arhitecturală a clădirii. Prin urmare, este recomandabil să vă informați în prealabil și să verificați eventualele restricții înainte de a continua, pentru a evita răspunderea și problemele ulterioare.

Pentru iubitorii de natură, însă, verdeața poate reprezenta cea mai simplă și rapidă soluție de a mobila, înfrumuseța și, în același timp, de a oferi intimitate balcoanelor și teraselor. Târâtoare, gard viu, copaci, flori și arbuști: posibilitățile de alegere sunt practic infinite și, în general, sunt mai puțin invazive și problematice decât intervențiile permanente.

Cum să decorezi un balcon cu plante

Amenajarea cu plante a unui balcon sau terasă reprezintă o resursă enormă, care poate satisface mai multe criterii în același timp:

  • nevoia de a crea intimitate și de a închide spațiul privirilor exterioare;
  • posibilitatea de a petrece timp în aer liber, de a cultiva un hobby relaxant precum grădinăritul și de a-ți pune degetul mare la încercare;
  • capacitatea de a înfrumuseța și a amenaja o porțiune adesea uitată a locuinței noastre, retrogradată la funcții mai operaționale (zona de uscare, dulap de depozitare etc.).

Analizați caracteristicile balconului sau terasei

Înainte de a vedea ce plante să alegeți pentru a crea intimitate pe balcon, este important să examinați poziția și orientarea spațiilor.

De fapt, fiecare plantă are nevoi diferite: în unele cazuri au nevoie de medii luminoase, altele, dimpotrivă, preferă zonele umbrite sau adăpostite de vânt. Toate au caracteristici și nevoi diferite, motiv pentru care pentru a crea combinația corectă este important să identificăm pe balconul sau terasa noastră:

  • partea de expunere (nord, sud, est, vest);
  • luminozitatea ( care, de exemplu, poate fi redusă din cauza unui obstacol sau a unei clădiri din apropiere);
  • scopul (de exemplu, repararea unei singure părți, a întregului perimetru sau a zonei superioare) ;
  • spatiul disponibil.

Acesta este în toate intențiile și scopurile un proiect de amenajare și, ca atare, faza de studiu nu poate fi trecută cu vederea. Alegerea și poziționarea plantei potrivite vor depinde atunci nu numai de caracteristicile ei actuale, ci și de cele viitoare (de exemplu, dimensiunea acesteia odată ce a crescut și s-a dezvoltat).

Ce să plantezi pe balcon

După cum am văzut, plantele sunt un element de mobilier plăcut pentru a proteja vederea de vecini și trecători. Mai jos, am adunat câteva sugestii despre care plante să alegeți pentru a crea intimitate pe balcon, în funcție de expunerea și lumina pe care o primește spațiul:

Balcon sud sau însorit

Aceasta poate părea o condiție ideală, dar, rețineți, este posibil ca unor plante să nu le placă soarele atât de direct, care chiar le-ar putea deteriora.

Printre plantele cu flori care se adaptează locațiilor însorite avem muscate, petunii, margarete, oleandri, lalele și dalii, dar și suculente și lavandă, rozmarin, salvie și cimbru. Soarele arzător și căldura arzătoare sunt, pe cât posibil, de evitat.

In orice caz, este bine de retinut ca plantele expuse spre sud vor avea nevoie de udari mai dese si mai abundente decat celelalte. Va fi mai bine să le dați apă dimineața devreme sau după apusul soarelui, pentru ca plantele să aibă timp să o absoarbă fără să se ardă sub soarele amiezii.

Balcon orientat spre nord sau foarte umbrit

Dacă balconul nu este expus la soare și deci primește puțină lumină în timpul zilei, avem totuși posibilitatea de a ne înfrumuseța spațiile și de a ne adăposti prin alegerea unor plante potrivite. În locațiile umbrite putem opta pentru ciclame, begonii, anemone, gardenii, camelii sau plante precum ferigile, dafinul, cișișul, cireșii și coniferele.

Balcon orientat spre est, vest sau parțial umbrit

Balcoanele de la est primesc lumina dimineții, în timp ce cele poziționate la vest primesc lumină de seară: în ambele cazuri plantele sunt așadar afectate de razele solare mai puțin intense și dăunătoare decât cele de la amiază. Aceasta este cea mai favorabilă situație, lasă mai multe posibilități în alegerea ce plante să folosiți pentru decorarea balconului.

Hortensii, azalee, clopoței, trandafiri, fuchsia, petunii, liliac, margarete, clematide, verbenă, salvie, cimiș, bambus sunt doar câteva dintre plantele care pot fi combinate în ghivece și jardiniere pentru a proteja vederea vecinilor și a proteja intimitatea balconul dvs.

Solutii pentru spatii mici

Plantele cățărătoare pot reprezenta o soluție excelentă pentru protejarea spațiilor de privirile exterioare, menținând în același timp o amprentă minimă.

Folosind jardiniere cu spaliere încorporate, plase metalice, spaliere sau garduri din lemn, diverse plante cu frunziș dens și acoperitor pot fi potrivite pentru tine.

Hameiul, glicina, trandafirii, iedera, iasomia, bignonia, bougainvillea, clematida, floarea pasiunii, caprifoiul și vița de vie americană sunt toate plante cățărătoare cu creștere rapidă, unele sunt perene, dar majoritatea vor putea împodobi balconul în perioada în care merge din primăvară până în toamnă.

Grădini urbane

O altă posibilitate de a profita la maximum de spațiul de pe balcon este să cultivi legume și plante aromatice, de exemplu în jardiniere speciale și paturi înălțate. Legumele precum rosiile, ardeii, morcovii, ridichile, sau plantele aromatice precum busuiocul, lavanda, menta, oregano, rozmarinul, cimbru, patrunjelul sunt perfecte pentru cultivarea in spatii mici si pentru consumul in familie deoarece, evident, sunt foarte gustoase in bucătărie!

Sfaturi utile pentru îngrijirea plantelor de balcon

Natura ne-a oferit soluții excelente pentru a proteja vederea și a proteja intimitatea balconului nostru. Pentru a ne proteja și repara spațiile, plantele au nevoie de îngrijire și atenție. După cum am văzut, este important să alegem plante potrivite pentru tipul de lumină și expunerea pe care o vor primi , dar există și alte caracteristici importante care ne vor asigura că plantele noastre cresc sănătoase și se dezvoltă frunziș dens, acoperind.

  • Plantele trebuie cultivate individual, adică luând în considerare nevoile specifice ale fiecărei specii. Fiecărei plante îi corespunde un sol cu ​​o compoziție specifică și adaptat nevoilor acestuia, timpilor de irigare diferite și cantităților de apă necesare, nevoilor particulare în ceea ce privește expunerea și temperaturilor, bolilor și paraziților care necesită îngrijire și îngrășăminte personalizate, creștere și dezvoltare diferite care implică transplanturi și reîmpoștare.
  • Alegerea ghiveciului este fundamentală: pe lângă faptul că trebuie să identifice dimensiunea potrivită pentru creșterea plantei și care este compatibilă cu poziționarea acesteia, este de preferat să alegeți ghivece și jardiniere din plastic. Spre deosebire de lemn, ceramică și teracotă, plasticul cântărește de obicei mai puțin, ceea ce îl face mai confortabil în cazul oricăror mișcări. O alta caracteristica importanta a plasticului este greutatea sa redusa: in acest fel vom reduce si sarcina pe balcon, care in multe cazuri, fiind o structura proeminenta, este supusa unor constrangeri de greutate si capacitate. 
  • Când îngrijiți și gestionați plantele, aveți grijă să nu lăsați reziduuri să cadă de pe balcon, să nu aruncați deșeuri și ca ramurile și frunzele să nu invadeze zonele comune sau proprietățile adiacente.
  • În perioada de iarnă, dacă nu avem posibilitatea de a muta plantele mai delicate în interior, va fi necesar să asigurăm protecții pentru a le menține adăpostite și sănătoase pe timpul nopții și la cele mai reci temperaturi .

Similar Posts