Cum să protejați un pom fructifer împotriva păsărilor și insectelor
Păsările și insectele sunt cei mai mari dușmani ai grădinarului care vrea să-și protejeze fructele până la momentul recoltării: primele (mierle, magpie, grauri, corbi, vrăbii…) pentru că le iubesc și cele din urmă pentru că larvele lor fac fructul necomestibil.
Protecție împotriva păsărilor
Plase antipasari
Plasele antipasari aranjate pentru a invalui in totalitate copacul sunt foarte eficiente.
Elemente de descurajare vizuale
Datorită luminii pe care o reflectă, CD-urile și folia de aluminiu agățate de ramuri sperie păsările.
Una dintre cele mai eficiente modalități de a ține păsările la distanță este să folosești bile de descurajare. De obicei vândute în grupuri de câte trei, în diferite culori, au desene la suprafață înfățișând ochi mari, înspăimântători și care se mișcă la cea mai mică suflare de vânt.
La fel, benzile holografice sunt dispozitive care emit sclipici și pot fi instalate pentru a proteja copacii, deși sunt folosite în principal pentru culturile de legume sau fructele mici plantate în gard viu.
În plus, zgomotele pe care le fac datorită vântului sperie păsările.
Protecție împotriva insectelor
Pentru a ne proteja pomii fructiferi putem folosi metode diferite decât tratamentul cu produse chimice sau biologice. Aceste metode sunt din ce în ce mai răspândite și au avantajul de a fi foarte selective, precum și de a dăuna puțin sau deloc mediului.
Plase antiinsecte
Plasele antiinsecte au ochiuri foarte subtiri si trebuie dispuse astfel incat sa acopere complet planta pentru a impiedica femelele sa isi depuna ouale pe frunze. De asemenea, oferă o anumită protecție împotriva păsărilor. Rezistente și ușoare, pot rezista câțiva ani, dar costul lor este încă mare. În plus, nu sunt potrivite pentru copaci mai mari.
Capcane cromotrope adezive
Capcanele cromotrope sunt plăci adezive disponibile în alb, galben, albastru sau violet , în funcție de specia cu care vrei să lupți, care trebuie agățate de copaci. Insectele sunt atrase de culoare și ajung prinse de lipici . Poti pregati capcanele si folosind carton sau plastic colorat pe care vei aplica lipici entomologic si pe care apoi il vei agata de copac.
Capcane cu feromoni
Capcanele cu feromoni sunt ideale pentru combaterea moliei codului, musca cireșului etc. Insectele masculi atrase de miros intră în capcană și, în funcție de metoda folosită, rămân blocate pe o farfurie (în cazul capcanelor delta) sau se îneacă într-un recipient care conține apă (capcană pâlnie). Femelele, nefiind fertilizate, nu vor putea depune ouă . Această metodă nu este suficientă pentru a elimina toți paraziții, dar vă permite să înțelegeți când este timpul să efectuați tratamente.
Ambalarea fructelor
Însacarea fructelor este cea mai bună metodă de a lupta în mod natural împotriva insectelor ( viermi de fructe , viespi, viespi), dar și împotriva păsărilor și poate proteja și fructul de o eventuală grindină! Ambalarea constă în împachetarea fiecărui fruct pe care doriți să îl conservați (mere, pere sau ciorchini de struguri) cu o pungă de hârtie microperforată sau din material nețesut . Această procedură, din motive evidente, poate fi aplicată numai la culturile mici.
Capcană din carton ondulat
Este o capcană eficientă pentru protejarea mărilor, perilor și nucilor de moliile. Începând cu luna mai, fixați fâșia de carton ondulat (15 până la 20 cm lățime) în jurul trunchiului copacului , la aproximativ 20 cm înălțime de sol. Larvele se vor refugia în alveolele cartonului pentru a se pupa vara sau pentru a forma coconul toamna , în pregătirea pentru iarnă. După aceea, pur și simplu scoateți benzile și ardeți-le. În fiecare vară, benzile trebuie repoziționate, îndepărtandu-le la sfârșitul lunii octombrie .
Bariera antifurnici
Bariera antifurnici trebuie pozitionata in jurul trunchiului ca un guler si impiedica furnicile sa urce in copac pentru a se hrani cu mierea produsa de afide. De asemenea, este eficient împotriva altor paraziți, cum ar fi cheimatobia, o molie nocturnă fără zbor care se urcă pe ramuri toamna pentru a-și depune ouăle.