Curățarea petelor de vopsea: cum să le eliminați în funcție de tipul de podea
De la vopsirea unui perete până la repararea sau decorarea unei părți a unei piese de mobilier, cât de des ne întâlnim cu stropi de vopsea pe podea, chiar și atunci când credeam că am protejat fiecare suprafață și am folosit toate măsurile de precauție? Uneori, în confuzie, nici nu ne dăm seama imediat că sunt niște pete în jur și atunci devine din ce în ce mai enervant să le îndepărtezi. Să vedem cum să îndepărtați petele de vopsea de pe diferite tipuri de podele.
Cum să îndepărtați vopseaua de pe podelele din lemn
Unul dintre materialele care pare cel mai greu de curățat de petele de vopsea este cu siguranță lemnul, având în vedere că există teama de a fi prea agresiv și de a-l strica.
Ca întotdeauna, dacă acționăm rapid, înainte ca vopseaua să se usuce complet, puțină apă și săpun (săpun de Marsilia, sau o picătură de săpun de spălat vase), pot fi mai mult decât suficiente. Pe petele uscate, totuși, mai este ceva de făcut.
În cazul parchetului, putem lua în considerare șlefuirea cu mare atenție: deoarece stratul de suprafață al lemnului este de obicei destul de gros, zgârierea puțină vopsea nu ar trebui să compromită iremediabil aspectul. Dacă podeaua are un strat superficial foarte subțire de lemn, ca în cazul unor laminate, folosirea hârtiei abrazive este riscantă.
Prin urmare, se pot folosi decapanți sau diluanți speciali pentru vopsea emailuri pentru lemn, conform instrucțiunilor producătorilor.
Cum să îndepărtați vopseaua de pe gresie
Chiar și în acest caz, o pată proaspătă poate fi îndepărtată doar cu apă și un degresant, sau chiar cu un amestec de apă și oțet în părți egale, pe care l-ați încălzit puțin înainte de a înmuia o cârpă în ea, care trebuie ștearsă. cu mult înainte de a trece peste pata în sine. Acest lucru ajută la înmuierea finisajului vopselei dacă se întâmplă să se usuce, iar apoi, cu ajutorul unei perii de nailon sau a unui burete, ar trebui să puteți scoate totul.
Cu toate acestea, dacă pata nu mai scapă cu aceste metode, veți avea nevoie de un diluant de vopsea, care totuși trebuie întotdeauna testat mai întâi pe o suprafață ascunsă, pentru a vedea dacă strica iremediabil finisajul. Odată testat, îl poți folosi conform instrucțiunilor producătorului, de obicei folosind un burete ușor abraziv și frecând cu mare atenție.
Cum să îndepărtați vopseaua de pe covor
Indiferent de formula vopselei, atunci când este încă udă putem lua niște hârtie absorbantă și o umezi puțin, apoi tamponăm vopseaua încercând să o îndepărtem pe toată înainte să se usuce.
Dacă vopseaua nu se desprinde complet sau este deja prea uscată, vom acționa diferit în funcție de formularea acesteia:
- Vopsele pe bază de apă: dizolvați o linguriță de săpun de vase într-un vas cu apă, scufundați un burete în el și apoi treceți-l peste vopsea. Lăsați-l să acționeze până când vopseaua se înmoaie și apoi folosiți buretele pentru a îndepărta totul, încercând să o îndepărtați în loc să împingeți mai adânc.
Pentru bulgări uscate, puteți folosi o lingură sau un card de credit vechi.
Funcționează și un amestec de apă și oțet, tamponând cu un burete până când vopseaua a dispărut de pe covor. - Vopsele latex: si aici puteti folosi amestecul de apa si sapun de vase, continuand sa tamponati cu buretele pana cand acesta dispare. Dacă nu veți îndepărta totul, atunci utilizați un diluant de vopsea pe bază de apă, testându-l întotdeauna pe un loc neobservat de pe covor.
- Vopsele pe bază de ulei: înmuiați vopseaua cu abur (fier de călcat vertical, soluție adecvată pentru curățarea podelei, fier de călcat și similar) și, în timp ce faceți acest lucru, încercați să spargeți pata de vopsea folosind ceva mic și ascuțit, cum ar fi o scobitoare sau un Aug. Ridicați toată vopseaua. Dacă a mai rămas ceva, va trebui să utilizați diluant pentru vopsea în ulei și să testați mai întâi pe un loc neobservat de pe covor.