patrunjel

De ce nu ar trebui să mănânci niciodată pătrunjel înflorit? Ce se întâmplă dacă îl ingerați

Este una dintre cele mai folosite si iubite plante aromatice, dar aveti grija cand mancati patrunjel inflorit, este foarte periculos.

Pătrunjelul, denumire științifică Petroselinum, este o plantă aromatică din familia Apiaceae. Cu toții îl știm foarte bine pentru utilizarea pe scară largă în bucătărie , precum și pentru proprietățile sale medicinale . Dar există un detaliu foarte important pe care puțini oameni îl știu: nu trebuie să mănânci niciodată pătrunjel înflorit. De ce? Să aflăm.

Să cunoaștem mai bine pătrunjelul

Pătrunjelul este tipic zonelor mediteraneene și din Asia de Vest și poate fi peren dacă crește spontan sau bienal dacă îl cultivăm. Planta de pătrunjel , după cum știm bine, este formată din tulpini asemănătoare tuburilor mici, care pot ajunge până la 70 cm înălțime.

Frunzele de patrunjel sunt impartite in 3 ramuri cu forma aproape triunghiulara, dar ceea ce trebuie sa recunoasteti pentru a va proteja sanatatea sunt florile. Florile de pătrunjel, de fapt, apar în timpul celui de-al doilea an de cultură și arată ca niște umbrele mici de o culoare între alb și verde. Din aceste flori ies apoi seminte ovale striate si gri.

Florile și semințele sunt elementele de evitat când vorbim despre această plantă aromată, iar în câteva rânduri vom descoperi de ce . În primul rând, însă, este corect să menționăm caracteristicile nutriționale și benefice ale pătrunjelului.

Această plantă , în special, este bogată în vitamina C și antioxidanți precum tocoferol și carotenoizi . În plus, pătrunjelul conține săruri minerale în cantități mari . Printre acestea găsim fier, fosfor, cupru, calciu și sulf.

Mai presus de toate, pătrunjelul este cunoscut pentru aroma sa , datorită unei esențe alcătuite dintr-un amestec de apiozidă, apiol și miristicin , capabil și să neutralizeze mirosurile neplăcute . În cele din urmă, pătrunjelul este util în tratarea unor afecțiuni precum retenția de apă, anemie și infecții urinare.

De ce nu ar trebui să mănânci niciodată pătrunjel înflorit

patrunjel inflorit

După cum am văzut, așadar, pătrunjelul este util în multe aspecte. Cu toate acestea, spre deosebire de alte ierburi aromatice, pătrunjelul nu mai este comestibil în perioada de înflorire decât dacă este destinat să ne dăuneze sănătății.

Semințele produse în timpul înfloririi, de fapt, sunt bogate într-un ulei esențial care conține o toxină periculoasă, apiol. Această substanță dăunătoare, totuși, nu se limitează la semințe, deoarece în timpul perioadei de înflorire conținutul său crește și în celelalte părți ale plantei , adică frunze, flori și tulpini. Din acest motiv, nu trebuie să mâncați niciodată nicio parte din planta de pătrunjel în timp ce aceasta înflorește.

Ce riscuri te expui altfel? Este suficient să spunem că apiolo este capabil să acționeze asupra fibrelor musculare netede ale intestinului, uterului și vezicii urinare. Atât de mult încât în ​​trecut semințele de pătrunjel erau folosite pe scară largă pentru a provoca avorturi, având în vedere că apiolo și uleiurile esențiale conținute în ele provocau contracții ale uterului.

Din toate aceste motive, această plantă aromatică a fost distinsă cu premiul Planta toxică a anului în Germania . Cu toate acestea, deoarece înflorirea are loc doar în al doilea an de cultivare a pătrunjelului, cel mai bun lucru de făcut este să-l crești pentru un sezon și apoi să-l recoltezi complet înainte de a înflori.

În acest fel, tăierea tulpinilor plantei aproape de pământ va da viață unor lăstari noi și plante noi , complet sigure pentru sănătatea noastră.

Similar Posts