Folosește zaț de cafea în grădină
Zatul de cafea este un produs secundar foarte des intalnit in viata de zi cu zi si, din fericire, sunt foarte utile in gradina: pot fi folosite impotriva melcilor, ca ingrasaminte sau ca sursa de oligoelemente. Toate motivele întemeiate pentru a da o a doua viață acestor deșeuri care nu ar trebui să ajungă niciodată la gunoi.
Utilizați zațul de cafea ca îngrășământ natural
Zatul de cafea este un excelent ingrasamant natural bogat in azot (peste 2%) si minerale, in special potasiu, magneziu, fosfor si cupru. Deoarece este un produs organic, se descompune lent, eliberând treptat acele elemente în sol care asigură un aport nutrițional pe termen lung . În plus, constituie o sursă importantă de materie organică .
Cea mai simpla metoda de a le folosi este sa le intinzi pe sol, la suprafata, la poalele plantelor. Le puteti pune si in udato cu apa de udare sau, alternativ, le puteti intinde pe sol si le lasati sa patrunda prin plivirea usoara a stratului de suprafata (remurdare). Pentru a rempota o plantă, zațul de cafea amestecat cu solul de reîmpoștare este ideal. În grădină, le puteți îngropa prin prășire.
Printre plantele care beneficiaza de zatul de cafea se numara plantele verzi sau cu flori in ghivece , plantele de vara ca hortensii, azalee, rododendroni, erica, deoarece sunt plante acidofile , iar zatul de cafea are un pH usor acid (pH 6,2). În cazul plantelor cărora nu le plac solurile acide (viță de vie, pepene galben, columbin, varză etc.), este posibilă corectarea acidității prin adăugarea de stridii sau coji de ou zdrobite fin .
Compost și vermicompost cu zaț de cafea
Zatul de cafea poate fi adăugat fie în compostul de grădină , împreună cu păstaia sau filtrul de hârtie biodegradabilă al aparatelor de cafea americane, fie reciclat pentru a face vermicompost. Zatul de cafea va bucura râmele, pentru că pentru ei este o adevărată delicatesă.
Utilizați cu solul de semănat
Amestecând cantități egale de zaț de cafea și pământ de grădină , veți obține un sol excelent pentru plantare . În mod similar, îl puteți amesteca cu pământul ghivecelor, tăvilor și jardinierelor.
Aceeași utilizare se poate face și în remurdări, răspândindu-le pe suprafața recipientelor pentru plante și la poalele copacilor și arbuștilor pentru balcoane și terase.
Semănați folosind zaț de cafea
Va trebui să uscați bine zațul de cafea pentru a evita formarea mucegaiului și să le amestecați cu semințele pe care doriți să le semănați . Culoarea zațului de cafea, diferită de cea a solului, vă va permite să le distribuiți mai bine și uniform în brazda de semănat.
Un alt avantaj al zațului de cafea este proprietatea sa de a respinge anumite insecte dăunătoare precum musca morcovului.
O alternativă pentru a ține departe melcii și furnicile
Deși sunt mai puțin eficiente decât cenușa de șemineu și cojile de ou zdrobite , zațul de cafea răspândit pe pământ pentru a forma un șnur în jurul plantelor poate fi util pentru a le proteja de atacurile melcilor și melcilor care nu pot aluneca peste această substanță; este un sistem care însă își pierde eficacitatea după ploaie. Zatul de cafea este adesea folosit împreună cu alte tratamente, ca o barieră naturală împotriva acestor dăunători de grădină.
Zatul de cafea isi pastreaza mult timp mirosul persistent: pot fi distribuite pe locurile de trecere si zonele frecventate de furnici pentru a le face sa scape . Cu toate acestea, rezultatele sunt uneori modeste.
Materia prima pentru cultivarea ciupercilor
Inspirate de noul interes pentru agricultura urbană , metodele de cultivare a ciupercilor (pleurotus) pe substraturi care conțin zaț de cafea sunt din ce în ce mai răspândite în ultimii ani. ).
Puteți, de exemplu, să adăugați un substrat compus din carton umezit (bogat în carbon) și zaț de cafea (care furnizează azot și alte minerale) în patul de creștere a ciupercilor .
Repelent pentru muștele morcovului
Conform teoriilor empirice bazate pe experiențele individuale, zațul de cafea are și un efect respingător împotriva muștei morcovului . Amestecați semințele cu zaț uscat de cafea înainte de a planta rânduri în brazdă. Acest lucru vă va permite, de asemenea, să semănați prin distribuirea uniformă a semințelor.
În timpul cultivării, puteți întinde și zaț uscat de cafea între două rânduri de morcovi .