Închiderea caloriferelor în încăperile goale economisește sau nu bani? Cum să optimizați consumul
Apropierea iernii și scăderea progresivă a temperaturilor exterioare ne determină să repornim sistemele de încălzire, pentru a menține constantă temperatura din locuințe.
Costul din ce în ce mai mare al facturilor, însă, ne determină să căutăm soluții de economisire a banilor și, printre acestea, închiderea caloriferelor din încăperile goale, care sunt folosite mai rar, este o practică obișnuită, mai ales pentru cei care au o capacitate foarte mare. casa. Dar chiar merită să închidem niște calorifere din casă? Vă explicăm mai jos.
Închiderea caloriferelor care nu sunt folosite: avantajele
Închiderea caloriferelor în încăperile puțin utilizate este o practică care ne permite într-adevăr să economisim până la 7% din costurile facturilor din diverse motive:
- prin evitarea incalzirii camerelor pe care nu le folosim, incalzirea va trebui sa ajunga la o dimensiune mai mica, cu o reducere in consecinta a consumului;
- caloriferele lăsate deschise vor primi astfel un debit mai mare de apă caldă, ceea ce le va crește eficiența energetică.
Temperatura corectă

Setarea corectă a temperaturii este o altă precauție importantă pentru a vă asigura că costurile facturilor nu devin excesive. Aceasta temperatura va fi atinsa mai usor in incaperile unde este necesar datorita inchiderii caloriferelor in zonele nefolosite, cu o reducere in consecinta a consumului.
Setați o temperatură între 19 și 20 de grade, va fi suficient să simțiți confortul termic fără a depăși consumul.
Alte sfaturi utile de economisire
De asemenea, poți pune în practică și alte măsuri pentru a-ți încălzi locuința economisind în același timp consum:
- mentine temperatura constanta in cea mai mare parte a zilei, evitand schimbarile excesive de temperatura pentru a reduce timpul de functionare al sistemului;
- evitați acoperirea caloriferelor cu mobilier, plante sau obiecte voluminoase pentru a facilita difuzia căldurii;
- Evitați uscarea rufelor peste calorifere.
Metode alternative de încălzire

În cele din urmă, un ultim sfat este să luați în considerare utilizarea unor metode alternative de încălzire, evaluând cu atenție necesitatea pornirii întregului sistem de încălzire în toată casa.
Dacă știm că vom sta mult timp într-o singură cameră, de exemplu, putem încălzi doar zona în care vom fi cazați folosind unul dintre următoarele instrumente:
- sobe pe peleți sau pe lemne;
- calorifere electrice, preferand panourile cu infrarosu, care permit un randament energetic mai bun;
- aparate de aer conditionat.
Ce alte trucuri știi pentru a reduce consumul de energie și a economisi la facturile la încălzire?