Lavandă: descoperirea acestei plante mediteraneene
Lavanda este una dintre cele mai parfumate flori, cultivată pe scară largă pentru producerea de uleiuri esențiale, parfumuri și multe produse cosmetice. În grădină, levănțica este o minunată plantă de tufiș ornamentală, foarte estetică, care nu necesită întreținere deosebită în afară de tăierea anuală bine îngrijită.
- Nume comun: lavanda.
- Nume latin: Lavandula .
- Tip de cultivare: pat de flori, gradina de roci, chenar, gard viu jos.
- Inaltime: de la 30 cm la 1 metru.
- Înflorire: din iunie până în septembrie, în funcție de soi.
- Sol: bine drenat, chiar pietros, de preferință calcaros.
- Temperatura: cele mai rezistente soiuri pana la -20 °C.
- Expunere: plin soare.
Diferitele specii de lavandă
Lavanda este o plantă veșnic verde care formează un mic tufiș a cărui înălțime poate depăși un metru, dacă este lăsată să crească. Lavandele cultivate pot fi clasificate în trei grupuri mari .
Lavandă oficială sau lavandă adevărată
Lavanda adevărată ( Lavandula angustifolia ) este baza a numeroase soiuri și este cea mai bună din punct de vedere al calității uleiului esențial.
Lavandula intermedia sau lavandula este un hibrid între două specii de lavandă și este cel mai cultivat soi datorită randamentului său de ulei esențial.
Lavandă sălbatică
Lavanda sălbatică sau Lavandula stoechas , și mai ales soiul pedunculata , înflorește destul de devreme, începând din aprilie, este mai sensibilă la frig și preferă solurile acide.
Cum să crești lavandă
Lavanda este o plantă mediteraneană care, în ciuda tuturor, rezistă destul de bine la frig. Din acest motiv poate fi cultivat în aproape toate regiunile, deoarece cele mai rustice specii sunt rezistente la temperaturi de până la -20 °C.
Levănțica necesită sol ușor, bine drenat, calcaros (cu excepția levănțicii sălbatice care necesită sol acid), dar orice pământ bun de grădină va face bine.
În orice caz, levănțica nu trebuie să fie plantată în sol argilos decât dacă este modificată semnificativ cu un amestec de lut și nisip. Dar, mai presus de toate, este important să-l plantezi în plin soare.
Plantați lavandă în pământ deschis
În general, lavandă se plantează primăvara, când riscul de îngheț este minim; plantarea toamna este posibilă și în regiunile caracterizate printr-un climat blând. Plantele trebuie să fie distanțate la cel puțin 40 – 50 cm între ele. Este nevoie de aproximativ 3 ani pentru a obține un tufiș înflorit frumos.
Poate fi plasat în paturi de flori, margini și grădini de stânci, dar este în continuare eficient chiar și în tufișuri mari izolate. Levănțica beneficiază de a fi plasată proeminent în grădinile de stânci sau în paturile de arbuști deoarece, pe lângă înflorirea de o lună, forma sferică a tufișului albastru-gri are o mare valoare estetică.
Plantați lavandă în recipiente
Mai multe soiuri pitice garantează rezultate foarte bune atunci când sunt plasate în recipiente . Alegeți un recipient fără rezervă de apă și cu un volum de două ori mai mare decât globul de rădăcină al plantei de transplantat.
Umpleți-l cu pământ luminat cu o treime de nisip grosier: pentru levănțica sălbatică, o treime din substrat ar trebui să fie compusă din pământ de erici.
Cum să plantezi butași de plante de lavandă
Tăierea lavandei este ușor și asigură rezultate bune; vă permite să înlocuiți plantele îmbătrânite. Iată cum să procedați.
- Tăiați capătul unei crenguțe la o lungime de 10-15 cm.
- Scoateți frunzele din jumătatea inferioară.
- Introduceți partea fără frunze într-un ghiveci care conține un substrat (două treimi de pământ și o treime de nisip sau puzolană).
- Păstrați substratul umed și puneți totul într-un loc umbrit .
Cum să îngrijești lavandă
Excluzând tăierea, care este esențială pentru menținerea formei compacte și armonioase a plantei, levănțica necesită puțină întreținere.
Tunderea lavandei are ca scop:
- păstrează forma sferică a plantei;
- stimulează creșterea lăstarilor;
- asigura o inflorire abundenta.
O plantă de lavandă netunsă se lignifică la bază, cu alte cuvinte devine lemn. În plus, devine goală la bază, deoarece lăstarii nu ies pe lemnul vechi. Prin urmare, lavanda trebuie tăiată în primul an de plantare.
Prima tăiere
În primul an de plantare, în mai, tăiați tulpinile fără flori la aproximativ jumătate din lungime pentru a încuraja creșterea de lăstari noi și pentru a crește densitatea tufișului.
Tăieri de întreținere
Tăierea de întreținere se efectuează după înflorire, când florile s-au decolorat. Tulpinile florilor trebuie tăiate la bază, deasupra ultimelor frunze. Utilizați foarfece de tăiere pentru un tufiș izolat, dar foarfecele pentru gard viu sunt adesea necesare pentru mai multe plante foarte dense.
Pe lângă tăierea tulpinilor florale, tăiați și lăstarii de sfârșit de an, scurtându-i cu 5-10 cm.
Aprovizionare cu îngrășăminte
Îngrășământul nu este necesar în solul cu fertilitate medie și irigarea trebuie făcută numai dacă solul devine foarte uscat .
Iernarea plantei
Nu este nevoie să protejați plantele de lavandă bine dezvoltate în timpul iernii, cu excepția lavandei sălbatice care suportă dificultăți la temperaturi sub -5° C. Hibrizii, însă, sunt în mare parte rezistenți la temperaturi de până la -15 ° C, iar soiurile mai rustice până la -20 ° C.
Plantele în ghiveci sunt mai sensibile la frig: dacă doriți să le protejați, nu uitați să acoperiți și recipientul.
Boli și dăunători de lavandă
Dacă este cultivată în condiții bune și cu expunere la soare, în sol bine drenat și nu prea bogat, levănțica nu are de ce să se îmbolnăvească. Ciupercile patogene apar numai într-un mediu care nu este favorabil plantei.
Cu toate acestea, o boală bacteriană gravă poate fi transmisă în urma înțepăturii de frunze, fitoplasma stolbur , care slăbește planta și ajunge să o omoare. Combaterea biologică cu introducerea gărgărițelor și a aripioarelor poate fi un remediu, dar, dacă plantele sunt prea infestate, acestea vor trebui tăiate. Cu toate acestea, există soiuri („Diva” și „Rapido”) de Lavender angustifolia care sunt rezistente la această boală.
Mai mult, lavanda poate fi atacată și de diverse insecte sau alți paraziți, cum ar fi cecidomia și crizolina de lavandă. Pentru a le contracara, tăiați părțile afectate.