Plantarea, fertilizarea și tăierea unei plante de lămâi
Prezență constantă în panorama orașelor noastre de coastă, lămâia este planta ornamentală prin excelență datorită frunzelor de un verde intens și ramurilor cu fructe galbene. Soiuri, înflorire, fertilizare și semănat, îngrijirea plantei de lămâi: vă dezvăluim secretele în acest ghid!
Lămâie: plantă mediteraneană prin excelență
Plantele de lamai sunt adevaratii protagonisti ai peisajului mediteranean. Din familia citricelor, planta este cultivată în agricultură pentru fructele sale bune și benefice. Deoarece sunt veșnic verzi și, prin urmare, copaci ușor de cultivat, sunt, de asemenea, foarte răspândite ca plantă decorativă în ghiveci.
Frumoasă la vedere, excelentă pentru corp și convenabilă de avut la îndemână, mai ales pentru cei cărora le place să o folosească în bucătărie, este o plantă care răspunde tuturor nevoilor tale! Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont dacă vrei să crești o plantă de lămâie în ghiveci ușor și independent.
Cultivarea lămâii
Cultivarea lămâilor are origini incerte: primele dovezi par să o dateze din sud-estul Asiei, deși probabil că vechii romani cunoșteau deja lămâile. Cu toate acestea, primele culturi din Europa s-au dezvoltat la Genova, în jurul anului 1450.
Răspândită și cultivată mai ales în țările cu climat subtropical, deci umed și fierbinte, lămâia sau limonul citric derivă dintr-o încrucișare între plantele de cedru și portocala amar. Planta atinge în general o înălțime între 3 și 6 metri , are frunze alungite de culoare verde închis și spini mici (aproximativ 1 cm) poziționați pe ramuri.
Înflorirea are loc în general de două ori pe an , o dată la sfârșitul iernii, care este mai abundentă, și a doua vara, după tăiere. Fructul galben produs de planta are forma alungita si pulpa deschisa la culoare, bogata in suc, coaja poate fi mai mult sau mai putin groasa si ridata in functie de varietatea plantei.
Ce plantă de lămâie să cumperi: soiurile
Având în vedere difuzia lămâii, există multe soiuri disponibile, dar diferențele sunt în principal estetice. În ceea ce privește gustul și beneficiile , nu există variații majore. Atât coaja, cât și sucul diferitelor soiuri sunt de fapt folosite în industria alimentară pentru prepararea și conservarea alimentelor și, datorită compoziției bogate în vitamina C și minerale benefice precum calciu, potasiu și magneziu, există și utilizări farmaceutice în industria cosmetică și aromaterapie.
Printre cele mai răspândite și apreciate soiuri din Italia amintim:
- Arancino;
- Feminin;
- Lunar;
- Monachello;
- Amalfi.
Atunci când alegeți ce plantă de lămâie să cumpărați, soiul, după cum am văzut, nu are un impact mare: este mai bine să vă asigurați că identificați și aduceți acasă o plantă care este sănătoasă și, dacă dorim să începem recoltarea fructe în curând, unul care crește de aproximativ 3 ani în înălțime.
Cum să crești o plantă de lămâie din semințe
Pentru cei care iubesc să experimenteze și ar dori să-și cultive propria plantă de lămâie , este posibil să înceapă cultivarea prin germinarea semințelor găsite în interiorul fructului:
- Obțineți semințele prin stoarcerea fructelor.
- Deoarece nu toate pot germina, este mai bine să le alegeți pe cele mai mari și mai cărnoase.
- Curățați-le clătindu-le cu apă caldă și lăsându-le să se usuce .
- Dacă vrem să grăbim procesul, va trebui să îndepărtăm pielea albă care acoperă semințele (aveți grijă să nu deteriorați sămânța în timpul acestei operațiuni!), dacă nu vrem să ne asumăm riscuri o putem păstra intactă.
- Este posibil să alegeți dacă să plantați direct semințele distanțate într-un ghiveci cu pământ specific pentru acidofili sau să optați pentru o etapă suplimentară, așezând mai întâi semințele pe bumbac sau hârtie absorbantă umezită cu apă și pusă într-un recipient pentru a fi închis. menține umiditatea și căldura necesare dezvoltării semințelor.
- Odată ce rădăcinile au crescut cu aproximativ 2 cm, continuați cu plantarea plantelor în ghivece.
- După aproximativ 20 de zile vor apărea primele frunze și vor crește în ramuri.
Cum să crești planta de lămâie
Dar cât durează planta de lămâie să crească? Dacă am ales să cumpărăm planta noastră de lămâie într-un ghiveci, procesul va fi în mod natural mai rapid. Dacă ne-am hotărât să creștem o plantă de lămâie direct din sămânță, va trebui să ne înarmam cu răbdare: în medie durează 5 ani pentru a da roade.
Dacă alegem să ne altoim planta, perioada se scurtează: aproximativ 2 sau 3 ani vor fi de ajuns. Totuși, nu trebuie să disperăm și să uităm de partea pozitivă: o plantă mai mare în ghiveci corespunde în mod normal unei cantități mai mari de produs, deci mai multe lămâi!
Iată câteva sugestii pentru a optimiza cultivarea acestei plante cu nenumărate proprietăți și beneficii:
- Alegem o vaza de aproximativ 30 – 40 cm in diametru ( teracota este cel mai potrivit material);
- În medie, cea mai bună perioadă pentru însămânțarea plantei este primăvara devreme;
- Acoperim fundul ghiveciului cu un strat de câțiva cm de argilă expandată , pe care vom stratifica apoi pământ specific pentru citrice, bogat în turbă, nisip, vermiculit și îngrășământ organic;
- Așezați planta în centrul ghiveciului , având grijă să nu compactați prea mult solul pentru a nu zdrobi rădăcinile , iar odată terminat udați din abundență cu apă.
- Plantei de lămâie îi place expunerea la soare , chiar și în timpul verii pentru plantele adulte în ghiveci.
- Iubind umiditatea, au nevoie de apă constantă și regulată și de udare în lunile mai calde În timpul iernii, totuși, reduceți cantitățile, dar nu opriți niciodată complet alimentarea cu apă.
- Odată cu începutul primăverii este necesară alimentarea plantei cu azot și potasiu, este indicat să se folosească în mod regulat îngrășăminte specifice pentru a susține înflorirea și a reechilibra eventualele deficiențe și deficiențe ale solului.
Tăierea lămâii și recoltarea fructelor
Tăierea plantelor de lămâi trebuie efectuată la sfârșitul perioadei de vară , când acestea sunt complet înflorite. Cu toate acestea, tăierea poate fi necesară de mai multe ori pe parcursul anului: este necesară eliminarea ramurilor fără flori , deteriorate, uscate sau îngroșate , cu prea multe sau puține frunze. Odată cu tăierea, menținem centrul frunzișului plantei de lămâi sănătos și ventilat, pentru a permite luminii soarelui să ajungă la toate ramurile și pentru a evita apariția paraziților și a bolilor pe plantă și frunze.
În perioada de recoltare a lămâii este de preferat să luați numai fructele galbene și bine coapte : prin tăierea unei părți din tulpină, lămâile pot rezista până la două luni dacă sunt păstrate într-un mediu răcoros și uscat.
Îngrijirea lămâii și boli
Deși este o plantă ușor de cultivat, merită să ne amintim că în timpul iernii poate avea nevoie de îngrijire specială .
Îngrijire iarna
La ce temperatură poate rezista planta de lămâi? Datorită originii sale subtropicale, planta suferă de vânt, schimbări excesive de temperatură și îngheț : de aceea este necesar să vă reparați plantele în perioada noiembrie-aprilie, plasându-le în seră sau acoperindu-le cu foi specifice și hote din material nețesut. Cu temperaturi aproape de zero, încep daune care pot compromite sau submina (dacă este sub 0°C) supraviețuirea plantei , care totuși rezistă bine la temperaturi ridicate, până la 40°C.
Repotarea lămâii
La fiecare 2 ani, este indicat să transplantați planta într-un ghiveci nou , cu câțiva centimetri mai mare, pentru a oferi spațiu nou pentru creșterea rădăcinilor și, prin urmare, plantei să crească în înălțime. Cu aceasta ocazie, puteti reinnoi si fertiliza solul, avand mereu grija sa mentineti un bun drenaj. Plantele adulte de lamai cresc in ghivece cu diametrul de 80 sau 100 cm.
Boli ale plantei de lamaie
Dintre bolile care pot afecta plantele de lamaie , cele mai frecvente sunt ciupercile si parazitii . În special pentru plantele în ghiveci, să ne amintim de cocenială , musca albă , acarianul păianjen roșu și malul uscat .
Îngălbenirea și căderea frunzelor sunt printre primele semne de avertizare ale bolilor, la fel ca și apariția petelor pe fructe sau ramuri uscate . Pe lângă tratamentul cu produse specifice pentru combaterea acțiunii acestor paraziți, dacă nu este încă prea răspândit asupra plantei, tăierea este soluția care permite îndepărtarea rapidă a amenințării.