eliminare insecte din casa

Cum să elimini insectele din casă în mod rapid

Un adevărat coșmar pentru toată lumea și o fobie uriașă pentru mulți, să te confrunți cu o invazie de insecte în casa ta cu siguranță nu este plăcut. Insecte albe, psocoptere, pești de argint și chiar acarieni mici: eliminarea insectelor nu este o provocare ușoară! Remedii naturiste, metode preventive, repellente: vă vom dezvălui cum în acest ghid!

Tipuri de insecte domestice

Una dintre cele mai răspândite temeri este cu siguranță fobia insectelor, care în limbajul medical este definită ca entomofobie.

Ca să nu mai vorbim de țânțari, omniprezenti vara atât acasă, cât și în grădină sau terasă, mai ales în condiții de umiditate ridicată sau în apropierea apei stagnante. Fără a uita de clasicele ploșnițe, de obicei toamnatice, care se ascund în crăpăturile ferestrelor. Și apoi păianjeni, muște, gândaci, paraziți de diverse feluri care ne atacă animalele de companie … Lista este cu adevărat infinită și demnă de paginile unui atlas natural (sau a unui film de groază!).

Dar dintre numeroasele soiuri de insecte mici, una dintre cele mai enervante sunt cu siguranță insectele albe. Prezența acestor animale în mediile domestice este adesea detectată prin anumite semnale și indicatori care, dacă sunt neglijate, pot duce la consecințe neplăcute sau chiar dăunătoare pentru sănătate. Să încercăm să facem puțină lumină asupra lor pentru a le recunoaște, a le distinge și a înțelege cum să le eliminăm concret, chiar și în cele mai grave cazuri de infestare.

Elimina acarienii de praf

Cele mai comune insecte sunt, fără îndoială, acarienii de praf. Aceste creaturi mici, cu dimensiuni foarte mici, între 0,2 și 0,6 mm, de mărimea unui bob de zahăr, nu sunt adesea vizibile cu ochiul liber, ci doar cu lupa sau la microscop.

Deși invizibile, dar cu corpul alb, din păcate, acestea sunt cauza multor probleme respiratorii, în special pentru cei care suferă de alergii. Acarienii trăiesc de obicei în colonii, în esență în toate acele locuri în care găsesc un exces de praf, cum ar fi covoare și paturi, de preferință în medii umede și întunecate, și se hrănesc cu reziduuri de celule epiteliale moarte.

Prin adoptarea unor măsuri de precauție, totuși, va fi ușor să eliminați acarienii:

  • este indicat să aerisești în mod regulat încăperile casei, chiar și de mai multe ori în timpul zilei și mai ales în dormitor dimineața;
  • expuneți pernele, păturile, pilotele, cearșafurile și draperiile la soare sau la aerș
  • spălați rufele la temperaturi ridicate, de exemplu 60°C sau 90°C dacă țesătura permite acest lucru;
  • echipeaza-te cu un aspirator puternic cu accesorii specifice pentru aspirarea saltelelor, covoarelor si covoarelor, si dotat cu un filtru HEPA pentru a fi curatat frecvent;
  • luați în considerare, de asemenea, utilizarea spray-urilor dezinfectante anti-acarieni , care acționează ca insecticide pe saltele, țesături și canapele;
  • elimina praful depus pe mobilier , ornamente si dispozitive electronice cu ajutorul unei carpe antistatice.

liminați psochopterele

Psocopterele sau insectele mucegaiului alb sunt, de asemenea, paraziți foarte mici, cu o dimensiune de 5 milimetri, care de obicei cuibăresc în medii domestice caracterizate de umiditate ridicată (de exemplu documente sau cărți, dar și pereți, mobilier și alte materiale). Acestea se hrănesc în principal cu mucegai și hârtie și se pot ascunde mult timp datorită corpului lor minuscul, alb. Din fericire, acestea sunt insecte care sunt inofensive pentru oameni și nu provoacă tulburări alergice și nu poartă nicio boală sau infecție.

Cu toate acestea, acești oaspeți nepoftiti pot fi un semnal de alarmă pentru a vă avertiza cu privire la prezența mucegaiului în casa dvs. Prin urmare, merită să interveniți mereu cu promptitudine și să luați în considerare problema în întregime: este necesar să se acționeze împotriva proliferării coloniilor de psocopter folosind insecticide care ucid animale și ouă, dar și să se rezolve alte cauze conexe:

  • verificați prezența apei sau a infiltrațiilor de condens în zona înconjurătoare unde sunt localizate insectele albe;
  • încercați să îmbunătățiți gestionarea ventilației în mediile casnice, deseori deschizând ferestre pentru a scădea temperatura și, în consecință, umiditatea;
  • în zonele umede, cum ar fi baia, evitați să agățați rufele sau supraîncălzirea excesivă a încăperii după un duș sau o baie fierbinte.

Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, luați în considerare și achiziționarea unui dezumidificator, care acționează mecanic prin aspirarea aerului și răcirea acestuia prin contactul cu un circuit frigorific din interiorul acestuia. Dacă întâmpinați probleme mai grave cu mucegaiul, puteți încerca anumite produse anti-mucegai sau contactați profesioniști pentru a evalua orice cauze structurale.

Lipocelis bostrychophila

Printre psocoptere, există și o specie în special, Lipocelis bostrychophila , care se hrănește cu diverse alimente. Pentru a evita contaminarea bucătăriei, asigurați-vă întotdeauna să sigilați toate alimentele în recipiente etanșe și să aruncați orice alimente sau ingrediente care au fost contaminate.

Curățarea bucătăriei este prima regulă de urmat nu numai pentru a evita infestările de insecte albe, ci și pentru a ține la distanță coloniile de furnici care, atrase de mirosuri, sunt mereu gata să pară să se aprovizioneze cu firimituri pentru iarnă. Dacă sunteți în căutarea unei metode de eliminare a furnicilor din cămară, unele remedii casnice se pot dovedi utile, cum ar fi uleiul esențial de lămâie, frunzele de mentă sau oregano pe podea sau zațul de cafea. Alternativ, alegeți un produs specific cu acțiune rapidă și, în caz de infestări grave, contactați profesioniști.

Eliminați peștele de argint

Alte insecte albe cărora trebuie să le acordați o atenție deosebită sunt așa-numitele pești de argint. În ciuda poreclei drăguțe sub care sunt adesea cunoscute, Lepisma saccharina sunt mult mai puțin drăguțe la vedere, deși inofensive pentru oameni. După cum indică numele lor științific, aceste mici insecte se hrănesc în principal cu substanțe zaharoase, în special amidon, care se găsesc mai mult sau mai puțin peste tot: în tapet, în lemn, în lipici, în plinte, pe cărți și chiar pe unele țesături precum bumbacul, in sau mătase. Acestea sunt animale care preferă să trăiască în condiții umede și întunecate, motiv pentru care adesea, când sunt descoperite, tind să fugă sălbatic.

Pentru a elimina peștii argintii și pentru a preveni reapariția lor în mediile domestice, pe piață sunt disponibile diverse insecticide și produse respingătoare chimice care pot eradica atât animalele, cât și ouăle acestora.

Dacă, totuși, preferați să apelați la metode naturale, luați-le de gât: cartofii, de fapt, sunt alimente bogate în amidon, o substanță de care știm că sunt atrase. Luați un cartof, scoateți interiorul sau tăiați-l în bucăți mici și plasați această capcană sigură în locuri strategice unde credeți că se vor cuibări. Se lasa sa actioneze peste noapte, apoi dimineata elimina orice animale care au fost atrase. Continuați tratamentul până când toate insectele au dispărut.

O altă soluție oferită de natură împotriva peștilor de argint ar putea fi uleiurile esențiale, care datorită mirosului lor foarte puternic sunt capabile să alunge acești mici paraziți. Extractele de mentă, lemongrass și lavandă sunt printre cele mai eficiente: doar alegeți un difuzor de aromă, adăugați câteva picături de ulei esențial în interior, respectând dozele recomandate și lăsați-vă învăluiți de aroma relaxantă a acestor plante, uitând de enervantele insecte albe.

De altfel, beneficiile aduse de lavandă erau deja cunoscute pe vremea vechilor greci și romani, care o recomandau pentru tratarea afecțiunilor și afecțiunilor respiratorii. Uleiul esențial de lavandă este acum utilizat pe scară largă în aromoterapie , pentru efectele sale calmante asupra sistemului nostru nervos. Dar merită să ne amintim că levănțica, cu florile sale tipice grupate în vârfuri de culori variind de la violet la albastru, este planta prin excelență care respinge insectele. Daca ai o terasa minunata unde iti place sa petreci ore relaxante in aer liber, impodobeste-o cu cateva plante de lavanda in ghiveci pentru a avea un efect repelent eficient impotriva intepaturii de tantari, muste si paianjeni vara.

Similar Posts